JAPONSKA STOL MASAŽA

Sliši  se  kot  nekaj  nevsakdanjega,  vendar  se  stol    masaža  na  delovnem mestu  v  Slovenskih  podjetjih  izvaja  že  kar  nekaj  časa.  Pod  budnim  očesom Ministrstva  za  Zdravje,  v  sklopu  »Zdravje  na  delovnem  mestu  »  tudi  mi želimo sodelovati pri skrbi za vaše zaposlene. Zaposleni  v  pisarnah  imajo  bolečine  v  vratu,  ramenih  in  križu.  Zaradi  tako imenovanih   mišičnih   vozlov,   zategnjenih   mišic   oz.   vezi,   v   omenjenih predelih  se  pogosto  pojavlja  utrujenost.  Posledično  imajo  ljudje  zaradi  tega težave  z  nespečnostjo.  Raziskave  kažejo,  da  so  to  najpogostejši  indikatorji, ki  vodijo  k  bolniškemu  dopustu,  zaradi  česar  tudi  produktivnost  podjetja upade.    Študije  pričajo,  da  delavci,  ki  redno  hodijo  na  masažno  terapijo  ( 20-min  na  teden,  4  tedne  na  mesec)  so  bolj  pozorni,  uspešnejši    in  manj napeti.  Njihov  imunski  sistem  je  bolj  stabilen.  Masaža  se  izvaja  v  delovnem času vašega podjetja. Masiranci jo koristijo kot delovni odmor.

Stol masaža traja od 20 do 30 minut in je učinkovita!
Izvedemo jo lahko kjer koli ste!

Po sedeči masaži se boste zagotovo dobro počutili!

Preberi več o stol masaži

ZGODOVINA

Sedeča  masaža  oz.  ročna  stol  masaža  izhaja  iz  ene  najstarejših  masažnih  akupresurnih  tehnik,  japonske  anme.  Sama anma  izvira  iz  tradicionalnih tehnik  kitajske masaže. Kot edinstven sistem jo je leta 1320 ustanovil Akashi Kan Ichi na Japonskem. V 17.stol., v času delovanja akupunkturista Sugijama Waichi, se pojavijo prvi priročniki oz. knjige za anmo. Zanimivost je ta, da je bil slep. Ustanovil je številne zdravstvene šole za slepe, ki so to prakso poučevale. Maserji, so bili nomadi, služili so z mobilnimi masažami. Takrat je anma postala zelo priljubljena. To se je nadaljevalo  tudi v moderno dobo, saj je tako imelo možnost za izbrani poklic in delo veliko slepih ljudi, na Japonskem. Zgodovina nas uči, da so se takratni zdravilci izobraževali na področju terapevtskega dela s telesom, akupunkture in zeliščarstva. Pomembne so bile veščine tipanja in občutljivosti za diagnozo pulza, določitve točk in meridianov.

Anma

Beseda  »anma«  pomeni  »pritisni  in  potegni«, opisuje osnovno tehniko gnetenja.  Temelji  na  tehnikah  izvajanja  pritiska  s  prsti.  Osredotoča  se  na  gibanje  in  ravnovesje  energije (KI)  po  telesu.  Tehnike  anme  stremijo  k  odstranitvi  blokad  in  omogočajo  prosti  pretok  energije  po  telesu. Tej »živahni« oblik masaže, velikokrat rečejo kar, »zdravisltvo z rokami«! Njene tehnike so usmerjene v točno določene vitalne točke in meridiane na telesu, udarci pa so usmerjeni stran od srca (centrifugalno). Anma tehnika cilja tako na telo kot na um. Na masiranca deluje tako kot fizično, tudi mentalno in duhovno – s tem spodbuja samozavedanje, samozdravljenje in sposobnost soočanja s prihodnjimi čustvi. Kot del anma masaže se je izvajal tudi shiatsu (obe tehniki temeljita na uporabi globokih pritiskov in manipulacije točk na telesu). Bistvena razlika med ammo in shiatsujem pa je v tem, da se pri ammi uporablja tudi gnetenje in perkusija (udarec), katere pri shiatsuju ni. Uporablja se za sprostitev in lajšanje stresa ter za zdravljenje številnih različnih stanj, kot so kronična bolečina, zaprtje, tesnoba, migrene, slaba gibčnost, stimulacija krvnega in limfnega pretoka, bolečine v spodnjem delu hrbta in živčne motnje.


SHIATSU

Shiatsu je tradicionalna japonska zdravilna veda, ki je nadgrajena s spoznanji o potrebah sodobnega zahodnega človeka. V dobesednem prevodu pomeni pritiskanje s prsti. Deluje na sproščanje celega telesa in se hkrati preko omrežja meridianov in energije Ki v njih osredotoča na trenutne človekove težave. Posameznika razume fizično, čustveno, psihološko in duhovno. Shiatsu praktik na podlagi simptomov in glede na splošno energetsko raven izvaja različne tehnike in s tem vpliva na izboljšanje telesnega počutja. Tehnike se izvajajo tako, da praktik z nežnim držanjem, rotiranjem in raztezanjem udov ter težo telesa pritiska z dlanmi, prsti, komolci, koleni in nogami na meridiane in točke s čimer vpliva na pretok energije.

Po masaži oziroma terapiji shiatsu, ki se izvaja na oblečeno telo (oblecite se v udobna oblačila in sveže nogavice), so nekateri zelo utrujeni, nekateri pa prekipevajo od energije. Terapevti shiatsu zato priporočajo, da po masaži svoje dejavnosti prilagodite počutju in si vzamete dovolj počitka, če vam tako narekuje telo.

Shiatsu je terapevtski način zdravljenja. Obravnava celega človeka, k njemu pristopa holistično. Ne gre samo za pritiske, gnetenje in raztezanje, obravnava tudi čustveno in duhovno raven. Poslušajte svoje telo

Primeren je za ljudi vseh starosti, tudi za majhne otroke in nosečnice.

SHIN TAI

Shiatsu Shin Tai je naprednejša stopnja tradicionalnega shiatsa. Razvil ga je Saul Goodman, ki je bil učenec Shizuto Masunage. Namen Shiatsu Shin Tai je naravna obnova sposobnosti samoozdravljenja telesa in vzpostavljenje ponovnega pretoka življenske energije. Shiatsu Shin Tai se osredotoča na dva primarna meridiana, - Vodilni meridian (Governing Vessel) in Spočetni meridiam (Conception Vessel), ki skupaj tvorita jedro energetskega sistema telesa. Ujeto življensko energijo sproščamo z dotikom globokih mehkih tkiv v telesu vključno z fascio (klik na fascio) in konektivnimi tkivi. Izvajanje je zelo suptilno a z močnimi učinki. Globoko vtisnjeni stresni vzorci se sproščajo iz tkiv, telo pridobi nazaj svoj prostor, pride do strukturne poravnave telesa. Ko je življenska energija obnovljena, telo v fizičnem smislu deluje bolje, emocijsko smo stabilnejši in prosti smo omejujočih filtrov iz preteklosti. Poleg tega je del Shintai shiatsa tudi delo z čakrami, specifično sproščanje sklepov in mišic, sproščanje Centralnega Meridiana (Central Chanel).

Preberi več o Shiatsu

UGODEN VPLIV SHIATSA

Shiatsu je globoka sprostitvena izkušnja in redni obiski pri Shiatsu praktiku pomagajo preprečevati različne zdravstvene težave. Tehnike masaže so statične in dinamične, kar pomeni, da lahko človeka pomirijo ali poživijo. Vključujejo pritiske na akupresurne točke, ki potekajo vzdolž meridianov, raztezanje udov, gnetenje in gladenje mišic, odpravljanje blokad.

V katerih primerih bi bila koristna shiatsu masaža?

 • Za sprostitev
 • Bolečine v spodnjem delu hrbta
 • Glavobol
 • Predmenstrualni sindrom
 • Tesnoba
 • Nespečnost
 • Bolečine v vratu in ramenih
 • Utrujenost
 • Okrevanje po poškodbah
 • Stres
 • Artritis
 • Slaba prebava
 • Depresija

Shiatsu zelo učinkovito preprečuje in odpravlja:

 • stres
 • astmatične simptome
 • težave ob menopavzi
 • menstrualne težave
 • prebavne motnje
 • glavobol in migreno
 • tesnobo in depresijo
 • bolečine v hrbtu
 • bolečine in zmanjšano gibljivosti sklepov
 • otrdelost in bolečine v vratu
 • pomaga pri izločanju strupenih snovi
 • pospešuje krvni obtok in obtok limfnih tekočin
 • povečuje vitalnost, življenjsko moč in energijo

Siatsu masaža spada k tradicionalni japonski kampo medicini. Služi sprostitvi in boljšemu počutju, s pritiski s prsti na akupresurne točke izvajalci z natezanjem udov, gnetenjem, sproščanjem zategnjenih mišic in podpiranjem šibkih področij uravnovešajo telesno energijo. Priporočljiva je pri stresnih čustvenih stanjih, pri sproščanju napetosti in za umirjanje živčnega sistema.

Tehnike masaže so statične in dinamične, kar pomeni, da lahko človeka pomirijo ali poživijo. Shiatsu se uspešno dopolnjuje tudi z drugimi masažnimi tehnikami, na primer z refleksnoconsko masažo stopal.

Učinki shiatsu masaže so večplastni. Poleg ugodja, ki ga nudi, pasivno razgiba telo, s čimer se izboljšata drža in prožnost telesa, poživlja organske sisteme, povečuje vitalnost, pospešuje krvni pretok in obtok limfnih tekočin in s tem izločanje strupov iz telesa, krepi imunski sistem in obrambno sposobnost telesa, pomaga pri hitrejšem okrevanju po operacijskih posegih, blaži bolečine, pomaga pri utrujenosti, nespečnosti, slabosti, zaprtju, prehladih, astmi, predvsem pa pomaga telesu, da se uravnoteži.

Če se zaradi različnih razlogov (stres, negativna čustva, prisilna drža, poškodbe …) energija v določenem delu telesa kopiči, to pomeni, da ne more prosto krožiti. Če to stanje traja dalj časa, nastopi bolezen.

JAPONSKE STOL MASAŽE

KONTAKT

t.: +386 41 663 644
e-mail: info@stolmasaze.si

Niso samo roke maserja, ki nežno masirajo, čudežne roke. Vsake roke, ki se nas nežno dotikajo so čudežne. (R.I.)