ENERGETSKI KANALI

Meridiani - energetski kanali

Meridiani so energetske poti, po katerih se pretaka življenjska energija (KI), vsak meridian pa je povezan s točno določenim notranjim organom v telesu. Vsi meridiani v telesu so med seboj povezani in delovanje enega vpliva na delovanje drugega.  Človekovo zdravje je odvisno od normalnega delovanja meridianov, ki skrbijo za nemoteno delovanje organizma ter ohranjajo ravnovesje med yinom in yangom v človekovem telesu – po domače, ohranjajo harmonijo. Kitajska/Japonska tradicionalna medicina pozna 12 osnovi meridianov, ki  zagotavljajo neprekinjeno oskrbo življenjske energije pljučem, želodcu, vranici (trebušni slinavki), srcu, osrčniku, tankemu črevesju, debelemu črevesju, trojnemu grelcu, ledvicam, nadledvični žlezi, žolčniku in jetrom. Če je pretok energije v posameznem meridianu blokiran se pojavijo težave pri delovanju organa, to pa lahko vodi v bolezen.

Kako veste kateri meridian je oslabljen in potrebuje pomoč?
V primeru, da se ob določeni uri vsak dan slabo počutite oz. se ponoči zbujate, lahko po t.i. notranji uri meridianov ugotovite, kateri organi in meridiani ne delujejo pravilno.

Notranja ura naših organov

 • 1:00 – 3:00 – jetra
 • 3:00 – 5:00 – pljuča
 • 5:00 – 7:00 – debelo črevo
 • 7:00 – 9:00 – želodec
 • 9:00 – 11:00 – vranica (trebušna slinovka)
 • 11:00 – 13:00 – srce
 • 13:00 – 15:00 – tanko črevo
 • 15:00 – 17:00 – mehur
 • 17:00 – 19:00 – ledvice
 • 19:00 – 21:00 – osrčnik
 • 21:00 – 23:00 – trojni grelec
 • 23:00 – 1:00 – žolčnik

KAJ SO ČAKRE?

V našem telesu so čakre (energijska telesa), skozi katere kroži energija. Vrtijo se okoli svoje osi kot nekakšna kolesa, od tod tudi indijski izraz čakra = kolo. Čakre delujejo na naše fizično telo, prav tako pa delujejo tudi na naše miselne, čustvene, intuitivne, duhovne in energetske funkcije. Čakre po telesu potiskajo vitalno či energijo ali prano, ki telesu zagotavlja vitalnost. Kozmična in zemeljska energija vstopata v naše telo preko čaker, izstopa pa energija, ki je  odvisna od energijskih dogajanj v telesu, ki so povezana z doživljanjem okolja.  Če čakre ne delujejo pravilno in niso usklajene, se to odraža v aurični barvi, na fizični ravni pa kot bolezen ali bolečina. Obstaja veliko majhnih čaker, sedem pa jih je glavnih in ustrezajo žlezam endokrilnega sistema in različnim dejavnostim in organom. Psihološko čakre ustrezajo glavnim področjem našega življenja: preživetje, sex, moč, ljubezen, komunikacija, domišljija in duhovnost. Prve tri čakre se vrtijo počasneje in so povezane z materialnim svetom, zgornje tri čakre so povezane z duhovnim svetom in se vrtijo hitreje, 4 – srčna čakra pa povezuje oba svetova. Blokirane energije v naših 7-ih čakrah lahko pogosto privedejo do bolezni, zato je pomembno razumeti, kaj vsaka čakra pomeni in kaj lahko storimo, da energija prosto teče. Preko čaker lahko vidimo, kje so naši vzorci, kaj povzroča blokade v našem življenju (partnerstvo, posel, finance …) . 

KAJ JE 5 ELEMENTOV?

Nauk o petih elementih
Tako kot teorija o Yin in Yang ima tudi nauk o Petih elementih svoj izvor v stari kitajski daoistični filozofiji. Nauk pravi, da je ves pojavni svet zgrajen na podlagi gibanja in spreminjanja petih osnovnih elementov:

LES (木), OGENJ (火), ZEMLJA (土), KOVINA (金) in VODA (水).

Vseh pet elementov ima tesno medsebojno povezavo, ki skupaj tvorijo stabilno, organizirano in harmonično celoto. Elementi se med seboj nadzirajo, proizvajajo, stimulirajo in zavirajo, kar predstavlja uravnotežen sistem. Vsak od elementov ima tudi svoje specifične lastnosti, ki ga ločujejo od drugih. Vendar pa elementi ne predstavljajo le sistema v naravi, temveč igrajo pomembno vlogo v človeškem telesu. Vsak izmed petih elementov je namreč povezan z določenim notranjim organom (Zang ali Fu), čutilnim organom, tkivom in čustvi (delitev je še širša).

Dinamika Petih elementov in njihova povezava z notranjimi organi predstavlja zelo kompleksen sistem njihovih medsebojnih odnosov. Obstaja več ciklusov ali sosledij po katerih se elementi in notranji organi med seboj povezujejo. To je ciklus proizvajanja (Sheng 生), ciklus nadziranja (Ke 克), ciklus omejevanja (Cheng 乘) ter ciklus povratnega omejevanja (Wu 侮).

Ciklus proizvajanja/ ustvarjanja 

Les (Jetra) proizvaja Ogenj (Srce). Kri shranjena v Jetrih po potrebi napaja Srce s Krvjo. Ogenj (Srce) proizvaja Zemljo (Vranica). Toplota Srca greje in krepi Vranico. Zemlja (Vranica) proizvaja Kovino (Pljuča). Vranica proizvaja energijo Qi in telesne tekočine, ki jih pošlje do Pljuč. Kovina (Pljuča) proizvaja Vodo (Ledvica). Pljuča pošiljajo telesne tekočine do Ledvic in jim obenem pomagajo spreminjati Qi iz Esence (Jing). Voda (Ledvice) proizvaja Les (Jetra). Ledvice s svojo Esenco (Jing) hranijo Jetra, ki jo spremenijo v Kri.

Ciklus nadziranja

 Les (Jetra) lahko odpravi zastoje, ki se nahajaju v elementu Zemlje (Vranica). Ogenj (Srce) nadzira s svojo toploto element Kovine (Pljuča), da ne pride do prekomernega odvajanja iz Pljuč. Zemlja (Vranica) nadzira pretok vode elementa Vode (Ledvica). Kovina (Pljuča) pošilja navzdol Qi in nadzira element Lesa (Jetra) tako, da zavira kipenje Yanga Jeter navzgor. Voda (Ledvica) nadzira element Ognja (Srce) tako, da preprečuje in zaustavlja kipenje vročine Srca navzgor.

Diagnostika in zdravljenje po sistemu Petih elementov

Poznavanje dinamike Petih elementov v povezavi z notranjimi organi pomaga razumeti in poiskati vzroke za nastanek določene bolezni. Spremembe in delovanje notranjih organov (in elementov) se vedno odražajo na zunanjosti telesa, zato lahko na podlagi opazovanja jezika, oči, ušes ipd. ugotovimo kateri izmed petih elementov prevladuje ali je oslabljen. Pogosto se v kitajski diagnostiki slišijo izrazi, kot je »Les duši Zemljo«, kar kaže na neuravnovešeno delovanje Jeter in Vranice ali Jeter in Želodca.

Pri zdravljenju je potrebno poleg prizadetega organa, ki je bil osnovni povzročitelj nekega bolezenskega stanja, dodatno zdraviti, krepiti ali spodbujati še ostale organe, ki igrajo vlogo pri določeni  bolezni, saj se šele s celotno vzpostavitvijo ravnovesja elementov in notranjih organov  telo lahko ozdravi.

KAJ JE YIN – YANG

Jin in jang je star kitajski simbol za univerzum, ki se je močno vrastel tudi v zahodno ideografijo. Predstavlja dve nasprotni dimenziji, ki dajeta svetu ritem, dinamičnost – to sta jin in jang. Jin označuje temo, ženskost, levo stran telesa itd. Jang je njegovo nasprotje in predstavlja zgodovino, svetost, moškost, desno stran telesa itd. Čeprav se na prvi pogled zdita sili nasprotni, to nista. Tao pravi, da gre le za dva aspekta ene resničnosti. Ker ena polarnost aktivno ustvarja drugo, sta v resnici Eno.

Simbol jin in jang opisuje to komplementarno povezanost polarnosti oz. navidezno nasprotujočih si sil, ki neodvisno delujejo v naravi. Manifestacija jina in janga so naprotja, številne naravne dvojnosti, ki obstajajo le v medsebojnem razmerju: tema in svetloba, moško in žensko, visoko in nizko, vroče in mrzlo ... Jin in jang sta neločljiva, v stalnem iskanju ravnovesja in ritem sveta je ritem njunega menjavanja.

Koncept jina in janga kot univerzalnega dualizma in komplementarnosti je temelj številnih področij klasične kitajske znanosti in filozofije, služi kot izhodišče in vodnik v kitajski tradicionalni medicini, predstavlja osnovni princip različnih telesnih položajev in vaj v kitajskih borilnih veščinah, kot sta tai či in či kung, na njem temeljijo tudi prerokbe znamenitega I Chinga. Gre namreč za enega od temeljinih simbolov v naukih starodavnih taoističnih filozofov, ki govorijo o tem, da obstajata dva po Zunanji obod kroga predstavlja univerzum, vesolje, prostor, v katerem vse obstaja. Preprosta razdeljena krožna forma, imenovana Taijitu diagram (ki v literarnem smislu pomeni diagram Vrhovne Resnice) pa predstavlja princip jina in janga: svetloba, bel jang, se vzpenja in prodira v temo, medtem ko se črni jin spušča.

Vsi pojavi in stanja, ki obstajajo, se v ciklični spremembi preobražajo v svoja nasprotja. Ker ena polarnost ustvarja drugo, njej komplementarno, imajo v sebi vsi pojavi kal nasprotnih stanj. Širjenje na primer vsebuje kal krčenja, krčenje vsebuje kal širjenja, napredovanje vsebuje kal umika in obratno, žensko vsebuje kal moškega in obratno. Medtem ko ena polarnost raste in pridobiva moč, druga upada in izgublja moč, nato pa se začne obraten proces ... in tako v neskončnost. Čeprav sta komplemetarni polarnosti, s svojo neločljivo povezanostjo in vzajemno pogojenostjo kažeta na Enost v temelju sveta.

la eksistence - nasprotna, vendar komplentarna

JAPONSKE STOL MASAŽE

KONTAKT

t.: +386 41 663 644
e-mail: info@stolmasaze.si

Niso samo roke maserja, ki nežno masirajo, čudežne roke. Vsake roke, ki se nas nežno dotikajo so čudežne. (R.I.)